Ζωντανή συνεδρία αφηγηματικής ιατρικής: Κυριακή 19 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. EET

Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε σε αυτήν τη συνεδρία.

κείμενο: Κώστας Κατσουλάρης, “Σχεδία” (συλλογή διηγημάτων Αφαίας και Τελαμώνος, 2021).

θέμα: Γράψτε για τη φορά που ο καιρός άλλαξε 

Σύντομα θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συνεδρία, γι ‘αυτό επιστρέψτε ξανά.

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε τα γραπτά σας μαζί μας παρακάτω.

Καλούμε όλες και όλους που συμμετείχατε να μοιραστείτε όσα γράψατε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μας παρακάτω (“Leave a reply”) και να κρατήσουμε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτησή μας ζωντανή, υπενθυμίζοντάς σας, βεβαίως, ότι αυτή είναι μια δημόσια πλατφόρμα και η πρόσβαση ανοιχτή στο κοινό.

Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα  για την εμπειρία σας με αυτές τις συνεδρίες. Αν το επιθυμείτε, παρακαλούμε αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια σύντομη έρευνα δύο ερωτήσεων!

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/nmedg-survey


Κώστας Κατσουλάρης, «Σχεδία» (Αφαίας και Τελαμώνος. Μεταίχμιο, 2021)

Την εικοστή πρώτη μέρα ανοίξαμε τον φεγγίτη και ένας λαμπρός ήλιος τρύπησε το σκοτάδι και τα βλέφαρά μας. Πεταχτήκαμε όρθιοι αλαλάζοντας και κουτρουβαλήσαμε στον ημιώροφο, σχεδόν παρασύροντας τον Στέργιο, που είχε και αυτός σηκωθεί και πάσχιζε να μας ακολουθήσει σέρνοντας το πρησμένο πόδι του στις σκάλες σαν κούτσουρο. Στριμωχτήκαμε στη στενή βεράντα, με τα μισόκλειστα μάτια μας να πονούν, μαθημένα για τόσες εβδομάδες στο λιγοστό φως των κεριών. Η ατμόσφαιρα ήταν κρυστάλλινη, ο αέρας ασάλευτος, μια διαφορετική πόλη αποκαλύφθηκε μπροστά μας. Νερό σκέπασε τα πάντα, σε ύψος τεσσάρων με πέντε μέτρων, όσο έφτανε το μάτι× το χρώμα του, που τις προηγούμενες μέρες ήταν σκούρο καφέ, βορβορώδες και θυμωμένο, τώρα ήταν έντονα πράσινο, λες και ο κατακλυσμός είχε παρασύρει από τα γύρω βουνά όλη τη χλωροφύλλη. Προς τη μεριά της Ακρόπολης, σε μια από τις λιγοστές νεόδμητες πολυκατοικίες στη συνοικία, ένα κόκκινο βαν είχε σφηνώσει στον ημιώροφο, η αριστερή πίσω ρόδα του μετεωριζόταν στον αέρα. Ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι μας, ένα κοκαλιάρικο λευκό σκυλί ισορροπούσε ατάραχο σε μια μουλιασμένη πόρτα, πλέοντας καταμεσής του δρόμου, με βλέμμα πράο, προσηλωμένο στον ορίζοντα. Είχαμε σωθεί.

2 thoughts on “Ζωντανή συνεδρία αφηγηματικής ιατρικής: Κυριακή 19 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. EET

 1. Christina Dokou

  Ήταν ένας γάμος από αυτούς που πας για να βαριέσαι: όλα τυπικά: η νύφη πεινασμένη μέσα στο στενό νυφικό της, με τη μπούκλα ντούρα μπροστά από κάθε αυτί, ο γαμπρός να χασκογελάει με κολλητούς, τα πεθερικά να κάνουν τη φασαρία απ’ τις κερκίδες, μπομπονιέρες με μπαγιάτικα αμύγδαλα κουφέτα και τούλι, όχι αυτές με τη σοκολάτα. Και ξαφνικά, ενώ ήταν καλοκαίρι ο καιρός και ήμασταν όλοι με τις τιράντες, ξεσπάει ένας κωλόκαιρoς, άλλο πράγμα, ο κατακλυσμός του Νώε. Ψοφόκρυο της αρκούδας, αέρας παγωμένος και βροχή. «Θεέ μου, αν δεν θες αυτός ο γάμος να γίνει, δώσε μου ένα σημάδι!» στυλ. Οι καλεσμένοι στο κτήμα—γιατί ναι, ΚΑΙ κτήμα είχε η υπόθεση—στριμώχτηκαν σε μια πρόχειρα σηκωμένη τέντα, που έμπαζε από τις ραφές, να τρώνε τα παγωμένα φαγητά με ύφος μισοτρομαγμένο. Επειδή ΕΠΡΕΠΕ να βάλουν και την πισίνα στο σκηνικό—ναι, ΚΑΙ πισίνα έπαιζε—στρίμωξαν τα τραπέζια ως την άκρη και ένας παππούς έπεσε μέσα. Η νύφη, που την είχαν οι γκεστάπο οι φωτογράφοι έξω στην «ανθισμένη φωλιά» για τις ατέλειωτες φωτογραφίες, έπαθε διπλή πνευμονία με το έξωμο. Σε οκτώ μήνες χώρισαν.

  Like

 2. ΜΑΡΙΝΑ ΝΗΣΩΤΑΚΗ

  Ο καιρός άλλαξε…
  Σήμερα ο καιρός άλλαξε μέσα μου.
  Εκεί που ήταν μια ηλιόλουστη μέρα, κάποα νέα ήρθαν απροσδόκητα αλλά και αναμενώμενα ταυτόχρονα….. Άρχισε να κάνει κρύο… μέσα μου… αλλά και έξω στην ατμόσφαιρα ή έτσι νόμιζα.
  Σκέψεις σκόρπιες, κρύες, παγωμένες και αυτές…
  Και μια ανάγκη για γλυκό ξαφνικά, έτσι για να ξορκίσω την πίκρα.
  Οι επιθυμίες μου διαδέχονταν η μία την άλλη.
  Από προφιτερόλ ξαφνικά ήθελα γαλακτομπούρεκο…
  αλλά τελικά βούλιαξα στην απαλότητα ενός parfait ονειρεμένου παγωτου…

  ΣΤΟΝ Β.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.